Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2012 12:09 - Бъдещето принадлежи на КИТАЙСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ
Автор: venziko Категория: Бизнес   
Прочетен: 10203 Коментари: 15 Гласове:
8

Последна промяна: 08.09.2017 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 През последните десетилетия Китай постигна бърз икономически растеж, като позволи на частни предприятия да просперират. Това често ставаше за сметка на неефективността в държавния сектор на икономиката. Но сега ситуацията се променя и на дневен ред излизат държавните компании.


Сега във възход са държавните компании, забогатялото китайско правителство днес налива много пари в своите компании, с което осигурява заетост на повече хора, подобрява индустриалната база и поддържа високия си икономически растеж.

Нови данни от Световната банка показват ръст на промишлената продукция, създавана от държавния сектор. Продължителната тенденция на спад на дела на държавните активи в китайската промишленост (под 50%) вече  е преустановена. Това опровергава очакванията, че конкуренцията на частния сектор постепенно ще унищожи държавната икономика в Китай.

Нещо повече, инвестициите на държавните компании са се разраснали неимоверно, благодарение на помощта на стойност стотици милиарди долари за борба срещу ефектите на глобалната криза.

След като Китай изпревари Япония като втора световна икономическа сила, китайският модел на държавно управление става все по-привлекателен в очите на развиващия се свят. 

А и развитите западни страни все по-завистливо гледат на възможността на централизираната икономика да гради инфраструктура и да превръща градовете си в модерни еталони на развитие.

Китай по-рано безрезервно вярваше на икономическите модели на САЩ. Но финансовата криза създаде в очите на китайските лидери по-различна представа, в която частният капитализъм играе само поддържаща роля. Китайският премиер Вен Жибао заяви в една своя реч : социалистическата система ни дава възможност да вземаме ефективни решения, да се организираме по-ефективно и да концентрираме ресурси в изпълнение на големите ни начинания.

Но делението на частни и държавни компании в Китай не е много строго. След десетилетия на икономически реформи, държавните предприятия са поставени в условията на истинска конкуренция и трябва да се стремят към печалби. А най-големите частни корпорации получават капитала си от държавни банки, като техните директори стоят начело на държавни консултантски комисии.

 Но в някои стратегически сектори държавният контрол никога не е отслабвал: финанси, отбрана, енергия, телекомуникации, железопътни линии, пристанища.

Сред 100-те най-големи компании, листвани на китайската борса, само в една мажоритарният дял не се държи от държавата. Здрав и конкурентен частен бизнес в Китай доминира в секторите промишлен монтаж, текстил и облекла, хранителни стоки.

129 гигантски предприятия отговарят директно пред правителството в Пекин. Тъкмо към тях се насочиха правителствените стимули в размер на 4 трилиона юана (588 млрд. долара), вложени в строителството на пътища, железници и други инфраструктурни проекти. Този паричен поток затвърди доминиращата позиция на държавния бизнес, и превърна Китай в световен еталон на развитие. Само китайския модел социализъм може да спаси днес света от световната финансово- икономическа криза. Изобщо според моето мнение в следващите 15-20 години, китайския модел на развитие ще бъде възприет в целия свят. И единствено с този модел България може да стане модерна и просперираща държава. Така че бъдещето принадлежи на китайския социализъм.



Тагове:   123,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. анонимен - :)
13.01.2012 16:33
Много добър и смислен блог. Изчетох статиите с огромно удоволствие. Благодаря!
цитирай
2. venziko - Благодаря
13.01.2012 16:46
Радвам се много че ви харесва блога и публикациите. Защото само истината ни отваря очите
цитирай
3. urilozev - Много интересен постинг.
14.01.2012 04:50
Мен от години ме итересува, пътя на Грция от 1982-3г. ,досега.От много години си мисля, че са ни помъкнали по техния път.Ако имаш възможности(информация, статистически анализи), много интересно ще бъде -сравнителен анализ между Гърция и България.С поздрав.
цитирай
4. venziko - До urilozev
14.01.2012 11:28
Добре е да се направи сравнителен анализ между Гърция и България. Ще потърся материали и ще публикувам. С поздрав до теб
цитирай
5. tihatavoda - venziko
14.01.2012 15:05
И все пак , китайците не са много по-напред от другите народи , но те съвсем определено крадат по- малко . И това не е само държавна политика .
цитирай
6. venziko - има закони
15.01.2012 17:56
В Китай законите се спазват
цитирай
7. анонимен - Ок, има икономическа логика, но ...
16.01.2012 17:08
Ок, има икономическа логика, но къде точно е СОЦИАЛИЗМЪТ тук и изобщо тази думичка просто е изгубила значението си в Китай, Това си е чист държавен капитализъм.
цитирай
8. анонимен - има и друго
16.01.2012 18:31
Икономическият растеж не става просто с милиарди и работа... интересни факти и статия все пак :)
http://www.youtube.com/watch?v=omG0dJv77qo
http://www.youtube.com/watch?v=rPILhiTJv7E
цитирай
9. aquaservice - В Китай законите се спазват за...
17.01.2012 21:47
venziko написа:
В Китай законите се спазват

защото наказанието за неспазване е публична СМЪРТ!!!
цитирай
10. diadokolio - Много са коректни в отношенията!
18.01.2012 09:58
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви ,за печелившата тема!
Да, печеливша за нас, които произвеждаме земеделска продукция до китайския завод за автомобили.
Нямам икономически знания, но ще Ви споделя, за човешките отношения с китайците.
Преди две години обикаляхме с козите, цъкахме с език и се дивяхме на усилената работа по изкопа.
Китайци бях виждал само по филмите, но те се редуваха денонощно на строежа, защото се работеше на осветление.
Спокойни и уважителни към изпълнителите.
Започна покриването.
Обиколиха селата ни, поставиха си условията и ангажираха продукцията ни за 5 години.
Вече работи завода и младежите са възхитени от условията и отношенията.
Ние се стегнахме и няма пустееща земя.
Те ни увлякоха и заразиха с ентусиазма си.
Много са взискателни към всеки земеделски продукт, а конкуренцията ни промени за добро.
Заслужава си, да се вгледаме в опита им- позитивна нагласа и строги изисквания!
Някои отпаднаха, слагаш смачкан плод, под зрелия, край, името ти е зачеркнато, нямаш право на втори шанс, вината не е тяхна, а наш шмекерлък.
Приятен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
11. predpriemach - Малка обструкция
18.01.2012 19:26
Сегашния китайски модел нямаше да го има, ако западните компании не бяха изместили бизнеса си при евтината и мизерстваща работна ръка. И независимо, че Китай е богат, 1300 милиона не се изхравнат толкова лесно. Освен това с тези ограничения на раждаемостта, след 30-40 години в Китай ще преобладава застаряващото население и това ще причини сериозна демографска криза. Да, модела, по който вървят е правилен, но има доста други неща като цензура, нарушаване на човешките права, смъртни присъди и т.н, за които нито един нормален човек не може и не би трябвало да си затваря очите. Нека, когато се говори на подобни теми да се обхващат повече аспекти. Иначе поздравявам автора -много добри статии и блог!
цитирай
12. анонимен - И какво стана?
23.01.2012 20:35
И какво стана сега? 20 години след рухването на комунизма, капиталистите завидяха на комунистите. Е колко е строй западния- голяма пирамида кото рано или късно рухва. Не може всичко на заем, без да се произвежда, а всичко да е спекула и кредити. Е няма начин
цитирай
13. анонимен - До -11 Глупости говориш !
24.01.2012 01:27
Ами 1. никъде на земята няма нещо идеално -в китай има цензура нарушаване на НЯКОИ права но пък стриктно спазване на други (на работа, на съществуване) но пък няма хора умрели от глад които (може би с изклѝчение на 20 страни) има в т.нар. капитализъм.Абсолтно добро няма просто решаваш какво искаш златна клетка с гаранирани условия илки дива свободна гора но с възможност да умреш от каквото си искаш във всеки момент. Сигурно си захлебил някъде и ти е широко около врата но питай хилядите, които просят и умират от глад в БГ (без циганите) какво мислят и дали вече не си искат бай Тошо.
цитирай
14. анонимен - moje bi
31.01.2012 19:31
Като цяло съм съгласен със статията, НО... Според мен това супернатоварване на икономиката което прави Китай накрая ще му изиграе лоша услуга. Защото от историята помним подобни възходи и последвалите ги падения - например Свръхпроизвоството в САЩ в началото на 20в. и последвалата го голяма депресия. Освен това Китайците се опитват да докажат невъзможното - че имат т.нар. сравнително предимство за производство не на една, не на сто , а на всички възможни стоки.
цитирай
15. анонимен - did
01.02.2012 11:26
Много ми хареса коментара, но на нас не ни останаха важни държавни предприятия. А и държавните ръководители не гледат на фирмите си като свои и харчат ли харчат
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venziko
Категория: История
Прочетен: 530146
Постинги: 106
Коментари: 199
Гласове: 640
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031