Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 15:06 - Дън Сяопин – Човека който промени Китай и Света
Автор: venziko Категория: Бизнес   
Прочетен: 6480 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 08.09.2017 16:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дън Сяопин е роден на 22 август 1904 година в обикновено село на провинцията Съчуан, околия Гуанан. На шестнадесет години заминава за Франция, където работи в ресторант и в същото време се учи. Още като младеж става член на Китайската комунистическа партия. През 1927г. се завръща в Китай решен да се посвети на революцията, да се бори срещу полуколониализма и полуфеодализма характеризиращи страната по това време. Воден от тези си идеи участва в двете революционни войни, а също и във войната срещу японските завоеватели.

 След основаването на Китайската Народна Република през 1949г. Дън Сяопин заема ключови позиции в държавата и се посвещава изцяло на нея. Става жертва на „Културната революция” от 1966г., но въпреки премеждията оцелява. 

След смъртта на МаоДзедун заема водеща роля в ККП и започва реформирането на Китай. Началото на процеса на реформите и отварянето беше поставено в края на 1978 г., на Третия пленум на Централния комитет след ХІ конгрес на ККП.Пленумът реши центърът на тежестта на работата на партията и държавата да се премести върху икономическото изграждане, да се осъществи политика на реформи и отваряне към света. Във вътрешен план реформите имаха два съществени аспекта: в областта на икономиката най-важното беше да се преодолеят известните към онзи период слабости на плановата икономика, а в областта на политиката  да се изгради система на демокрация и законност, да се гарантират правата на народа, да се стимулира активността на трудещите се, да се повиши ефективността на работата на правителството. Отварянето към света означаваше да се отмени отстояваната в миналото линия на затвореност, да се използват чуждестранните авангардни технологии, капитал и опит в мениджмънта, за да се ускори модернизацията на Китай. Тези важни решения на Третия пленум на Централния комитет на Китайската комунистическа партия след ХІ конгрес определиха съдбата на Китай. Оттогава реформите и отварянето към света преминават през четири етапа.

 
Първи етап – от 1978 до 1982 г.: регулиране на обществените отношения,

стартиране на реформите.

През този етап чрез отстраняване на нелепостите в различни области се регулираха обществените отношения, укрепваше се и се движеше напред демокрацията, ускоряваше се приемането на различни закони. Всичко това способстваше народът да се обедини именно около развитието на икономиката. Реформите направиха пробив първо в селата. Системата на семейната аренда се превърна в основната икономическа система в селата. Положи се начало на реформата и в градовете. Нейното основно съдържание беше да се разкрепостят предприятията, за да се реши проблемът, създаден от недостатъчната жизнена сила на плановата икономика. В отварянето към света също бяха постигнати важни успехи,във външната търговия настъпи известно развитие, бяха привлечени чужди капитали, технологии и оборудване, появиха се предприятия с чужди капитали, в приморските райони се създадоха специални икономически зони.

 

Втори етап – от 1982 до 1991 г.: всестранно развитие на реформите и на

отварянето към света.

Дванадесетият конгрес на ККП реши до края на ХХ век да се постигнат следните цели: обемът на националната икономика да се увеличи 4 пъти, а средният БВП на човек от населението да достигне 1000 щ.д. Реформите обхванаха икономиката, политиката, науката, образованието и всички други области.Въпросът с изхранването и обличането на хората в селата в основни линии беше решен. Бяха предприети първите стъпки за създаване на форми и структури за всестранното отваряне към света. През втората половина на 80-те години цялата икономика на Китай се издигна на нов етап, при който изключително ясно се открои същността на реформите – постепенност и търсене на нови форми и пътища. А най-важният по съдържание аспект беше търсенето на решения в насоките на реформата на икономическата система. Въпреки че целите й все още не бяха утвърдени, ориентирането на икономическата реформа към пазарна икономика беше напълно очевидно. Извън предишната, планова икономика, бе започнала да се развива нова, пазарна икономика, започнаха промени в структурата на собствеността.

 

Трети етап – от 1992 до 2000 г.: изграждане на системата на социалистическа пазарна икономика.

В началото на 1992 г. бе публикувана забележителната реч на Дън Сяопин при посещението му в южните райони на страната. След тази реч ХІV конгрес на партията взе три важни решения: да се изгради система на социалистическа пазарна икономика, да се използва благоприятният шанс за ускоряване на развитието на страната, теорията на Дън Сяопин да стане ръководна идея при провеждане на модернизацията.Спецификата на системата на социалистическата пазарна икономика е втова, че при нея пазарът става база, въз основа на която се извършва разпределението на ресурсите, като същевременно се засилват контролиращите функциина държавата в макроикономиката. Към края на ХХ век, когато системата на социалистическата пазарна икономика в основни линии беше изградена, БВП нанационалната икономика се увеличи 4 пъти, а целта – 1000 щ.д. БВП средно начовек от населението, бе сравнително добре постигната. През втората половина на 90-те години Китай благополучно осъществи възвръщането на Хонконг и Макао; използва шанса, който му предостави икономическата глобализация,присъедини се към СТО. Това бе от полза за страната, за да се приближи тя към релсите на световната икономика, да използва както вътрешните, така и международните пазари и ресурси за осъществяване на своето развитие.

 

Четвърти етап – навлизане в ХХІ век: целта и най-важното съдържание на реформите и отварянето към света на Китай е всестранно да се изгради общество със средно ниво на благосъстояние. Този етап все още не е завършил.

Това е ключовият етап на реформите и на отварянето на Китай към света.От 2000 до 2020 г. БВП средно на човек от населението трябва да се увеличи 4 пъти; в четири сфери – икономиката, политиката, културата и обществото трябва да се постигне равномерно развитие. При задълбочаването и разширяването на реформите възникват много нови проблеми: преди всичко това са редица проблеми, произтичащи от развитието на пазарната икономика; освен това в разпределението на доходите има много голяма разлика, развитието на регионите е неравномерно, проблемът със заетостта и социалните осигуровки е очевиден, натискът от проблемите с населението, ресурсите, околнатасреда все повече се увеличава; все повече се ожесточава международната конкуренция, а международната общност изисква от Китай и той да поеме своята отговорност за защита на мира в света, на стабилността и развитието. Основият начин да се решат тези сложни проблеми е да се продължи и по-нататък осъществяването на реформите. Реформите в Китай през ХХІ век в основни линии ще се въплътят в ускорено изграждане на хармонично общество; усъвършенстване системата на социалистическата пазарна икономика; продължаване реформата на административната система; засилване функциите наобщественото обслужване; усилено изграждане на новото социалистическо село разрешаването на проблемите на селото, на селското стопанство и на селското население да стане базата за всестранно развитие на обществото със добро ниво на благосъстояние. Също така да послужи и като модел и еталон за останалата част на света.

 

Китайският опит е полезен за много страни като модел за развитие в няколко направления:

– той е един от най-успешните модели на ускорено догонващо развитие чрез политическо насочване на процесите на пазарно развитие;

– показва последователност и обвързаност на икономическите, социалните и политическите реформи;

– провежда национална регионална политика, която намалява диспропорциите;

– ограничава последиците от икономическата криза и допринася за нейното преодоляване.

Китайския икономически модел на развитие и социализъм  ако бъде приложен в България , ще спаси страната  от икономическата, политическа ,демографска и морална криза в която е изпаднала България .


 



Тагове:   123,   569,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - interesno
21.01.2012 15:46
Tozi samo model moje da spasi Balgaria ot tazi propast v kojto e sega sled 22 god. hodene po makite
цитирай
2. анонимен - Това е спасението от кризата
21.01.2012 16:09
Трябваше още Тодор Живков да го въведе този модел на развитие. А вместо това неолиберализма ни разруши България. и сега сме роби на западняците. Прекрасен постинг и много интересен блог.
цитирай
3. анонимен - Поклон
29.09.2012 15:51
Като цяло ХХ век роди двама уникални мъже, които промениха света. Айнщайн и Дън Сяопин. Поклон. Манасиев Р. С.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venziko
Категория: История
Прочетен: 530135
Постинги: 106
Коментари: 199
Гласове: 640
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031