Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 11:03 - Какво ще Стане с Българския Лев
Автор: venziko Категория: Бизнес   
Прочетен: 8498 Коментари: 22 Гласове:
5

Последна промяна: 07.09.2017 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 През следващите 12 месеца петролът ще достигне ценови нива от 200 долара, поради необичайно оскъдните глобалните доставки, прогнозира CNBC. А скочи ли петролът, пазарите и валутите изпадат в крайна нервност с непредвидими последици. Затова на дневен ред излиза въпросът – какво ще стане в тези условия с лева и с другите основни резервни валути? Защото връзването на лева с еврото ни прави де-факто заложници на решения, приемани еднолично от Берлин и Париж и подпечатвани в Брюксел.
Три много важни новини
От друга страна, три новини от последните дни, правят картината още по-проблематична.
Първата е, за драстично свиване на износа през януари 2012 г., отворило дупка в текущата сметка на платежния баланс. За януари 2012 г. текущата сметка е отрицателна – 112 млн. евро(0.3% от БВП), при дефицит от 67.2 млн. евро за януари 2011 г., най-вече поради рязкото нарастване на търговския дефицит до 176.4 млн. евро - при отрицателно салдо от 18.7 млн. евро за януари 2011 г., заради спад в износа и нарастване на вноса (FOB) за януари 2012 г.
Същевременно стана ясно и друго – тази година се очертава съвсем скромен икономически растеж от 1,4% вместо предвиденото от Симеон Дянков с бюджет 2012 г. нарастване от 2,9%, твърдят от Националната програма за реформи 2012-2020 г., публикувана от финансовото министерство.
Трето, преките чуждестранни инвестиции намаляват със 76% на годишна база до 44,2 млн. евро за януари 2012 г., според БНБ, като свиването спрямо предварителните данни е с 57%.
Къде да инвестираме левовете си?
Така възниква основателният въпрос в какво да инвестираме наличните си пари, за да не ги загубим при евентуално разклащане на валутния борд.
Досега - 2008-2011 г. - съществуваше изпитан сценарий: продажба на активи срещу налични пари и превръщането им в банкови депозити поради високата лихва по срочните спестявания и достатъчния за средната класа у нас праг на защита на влоговете от 100 000 лв. Точно затова парите на млади и стари избягаха от частните пенсионни фондове и от колективните инвестиционни схеми към банките, а от там, превърнати в евро, стимулираха чужди икономики поради износ на активи и поддръжка на пасиви у нас.
Сега обаче потенциалът на тези операции е изчерпан и основателен е въпросът ще издържи ли през 2012 г. еврото и левът, ако се изпълнят дори частично апокалиптичните прогнози за фалит на Испания и Португалия при общ дефицит на ресурс в ЕЦБ и нежеланието на Германия и Франция да дават повече пари на когото и да било.
Възниква усещане за връщане на времето на пълната или частична валутна субституция на лева, при които е особено важен изборът на активи, в които да се вложат спестяванията. Затова горната част на средната класа и за богатите хора у нас не ги лови сън от въпроси и неточни отговори на тях.
Възможности за валутно спасение
Опитът е показал, че съществуват няколко устойчиви възможности за спасение. На първо място е дефицитният, но затова обичан и търсен по цял свят швейцарски франк – този Мерцедес сред валутите, както и крайно дефицитното – и затова много скъпо монетарно злато, което напоследък се изкупува бясно от страните в БРИКС като убежища за парите им. На този нелек фон свободни и достъпни остават единствено познатите ни вече банкови депозити в щатски долари и евро, както и възможността да се припечели нещо от лихвения диференциал между тях. Може да се опита и инвестиция в чужди страни през клонове на техни банки у нас, както и покупката на бижута и поддръжката на достатъчна ликвидност в позабравената вече «буркан банк».
Хаос в анализите
Страхът за бъдещето се подсилва и от хаоса, който цари в анализите на валутната ситуация. Така в един от най-уважаваните интернет сайтове за финансова информация, един анализатор успя в течение на три последователни дни да предложи на читателите три коренно противоположни по изводи и оценки коментара на валутната ситуация. Първо ни доказа че, американската валута изглежда е изчерпала възходящата си инерция; на следващия ден - че «както във фундаментален, така и в технически план еврото остава под натиск, а дългосрочната низходяща посока при двойката дава предимство на позициите в долари» и накрая заключи, че «еврото ще остане валута, внушаваща доверие», защото «Европа е преживявала много по-големи кризи»....
Затова отново стигаме до баналното решение, наречено валутна кошница.  Алтернативите на долара - евро, йена, шведска крона и швейцарски франк са валути, произлизащи от едни все още индустриални европейска и азиатска икономики, които не са така поразени от структурни и мотивационни дисбаланси както е американската постиндустриална действителност.
Затова залагането на еврото изглежда по-естествено, предвид политиката на Европейската централна банка, която за разлика от Федералния резерв, не залага на чудовищни по своя размер печатене на пари , наричани с общото име «вливане на ликвидност». Пък и според BenchMark Finance, еврото ще продължава да притиска долара и йената. Което отново ни кара да се благодарим на избора от 1997 г, когато вместо на зелените пари, заложихме на марката, а от там и на еврото. Така че левът остава добра алтернатива на златото, примерно.
Друг е въпросът дали си струва да се инвестира в пари на БРИКС? Ако имате вкус към спекулациите, не ви е страх от кризи на растежа в тези страни – пробвайте.
Но едно е ясно – след кризата 2008 - 20...година, светът и парите в него ще са съвсем различни.
Тагове:   123,   569,


Гласувай:
7
2


Вълнообразно


1. анонимен - Да така е
26.03.2012 11:07
Трябва да махнем валутния борд. защото той ни задушава
цитирай
2. анонимен - Точен анализ
26.03.2012 11:34
Много точен анализ на ситуацията в България. поздрав за това
цитирай
3. venziko - Да
26.03.2012 11:57
Благодаря ти
цитирай
4. анонимен - kakvo
26.03.2012 12:00
kakvo go o4akva leva. tova e inflazia i obeszenka
цитирай
5. анонимен - Spasenie
26.03.2012 12:09
Spasenieto e Swiss Frank
цитирай
6. анонимен - Ne
26.03.2012 12:55
I dolara i evroto sa opasni za investizia. nai dobre e zlatoto
цитирай
7. venziko - Да така е
26.03.2012 12:57
Да златото е много добра инвестиция в тези несигурни времена на криза по света
цитирай
8. анонимен - Интересно
26.03.2012 13:02
И валутите на Брикс са добра инвестиция. особено кит.юан
цитирай
9. venziko - Да
26.03.2012 13:04
Да и Китайския юан е добра инвестиция
цитирай
10. анонимен - Tuk
26.03.2012 13:12
Tuk ima palen haos na analizite
цитирай
11. анонимен - Dori
26.03.2012 13:24
Dori i djnkov ne znae kakvo ste stane
цитирай
12. venziko - Алтернатива
26.03.2012 13:29
Това са евро, йена, шведска крона и швейцарски франк са валути, произлизащи от едни все още индустриални европейска и азиатска икономики, които не са така поразени от структурни и мотивационни дисбаланси както е американската постиндустриална действителност.
цитирай
13. анонимен - Ха-ха
26.03.2012 14:13
"Страхотен" анализ - научаваме, че водата е мокра. Ха-ха...
цитирай
14. анонимен - Fiat money
26.03.2012 15:40
Сори, но швейцарския франк от миналата године вече с нищо не е по-ценен от Еврото. Освен, че го обезцениха с 10 % за секунди, вече е и вързан към еврото. Та си обновете разбиранията за швейцареца.
Иначе - още един глас за златото и среброто - физическо само.
цитирай
15. aidriell - Прав си връзването на лева с еврото ...
26.03.2012 16:12
Прав си връзването на лева с еврото ни прави заложници на Брюксел но невръзването му ни прави системно уязвими от последователни фалити повтаряеми на всеки 5 години Tекущата ни сметка е отрицателна от години Никога не е била + освен в статистически приказки
Чистият кеш в Британски и френски заедно с доларие много по добра цел от каквото и да било в момента За апокалиптични картини БГ е доста рано емигрантските пари все още спасяват балансът на продънената република въпреки че ситуацията е далеч от утойчива засега няма солидни индикации за друго Еврото се е запътило да изчезва друг път защото то сериозно абсорбира девалуация спрямо доларът което беше и единственният изход в тази каша
Солидните лихви не са свършили още затова хората няма да се втурнат в превалутиране а много аспекти на валутната търговия са измамни и не отчитат никак разходите за превалутиране всъщност печалбата на една са загуба за друга валута следователно диверсификация в различните пропорционално клони към zero sum game и печалбалипсва- няма да ма не се отчита фактора инфлация който систематично обезценява,яде и разрушава кешът
Двуцифррената реална инфлация помпеща ежегодишно цените в България ми е трудно да не я видя спрямо моята кошница от храни и продукти които консумирам Сам Лукой с едно единственно поскъпване нулира ползите от износ в Бг за година занапред а НСИ-излишното тоталитарно недоразумение тук е ирелевантно Това дали петролът ще достигне 200 300 400 $ е въпрос обаче за милиони долари Ако си абсолютно сигурен впрогнозите си си сложи веднага парите там защото достатъчна пропорция от сложната инвестиционна общност са на абсолютно противоположното мнение следователно не е чиста монета дори мнението на най добрият пазарен анализатор а по скоро е e market eficiency но всеки познал е милионер .
цитирай
16. raders - Трябва да махнем валутния борд. ...
26.03.2012 21:06
анонимен написа:
Трябва да махнем валутния борд. защото той ни задушава


И да пуснем печатницата за пари ли? Този вариант вече беше пробван и набързо станахме всички милионери :)))
цитирай
17. alexalexalex - пич
26.03.2012 23:05
ако някой се подлъже да те послуша - жална му майка :)

в йена - НЕ, за швейцареца ти е казано по-горе, за другите "цветни валути" - то е руска рулетка :)

в злато - по-добре недей, цената му ТРЯБВА ДА Е около 1 500 за тройунция, не повече.

от целия ти анализ става ясно, че ти липсват основни познания.
не се лъжи като моя приятел Митьо Кризата, че като наредиш 3-4 сложни думички и ставаш наукоподобен.

ако искаш уроци - скоро ще изнасям лекции в УНСС и във Варненския - дето се вика, да те поканя да чуеш нещо :)
цитирай
18. анонимен - :-)
27.03.2012 08:19
Правите един огромен пропуск. Забравяте финансовите ОМП, както ги нарича Бъфет, ДЕРИВАТИТЕ !!! Цифрата е мо-ну-мен-тал-на.

http://www.youtube.com/watch?v=wTWKT3pZgT8#!

Например тези процеси смачкаха нефта през 2008-а от 150 до 35$, повече от 4 пъти !!!

Това което имаме в момента е СТАГФЛАЦИЯ, не инфлация. Битката Инфлация-Дефлация е в пълна сила.

http://www.youtube.com/watch?v=ybRZPDd-MNM

цитирай
19. urilozev - Винаги
27.03.2012 10:04
ми е интересно, допадат ми твоите постинги, а и добивам нови знания.Поздрав.
цитирай
20. lidislidis - Споделям мнението в постинга Ви!
30.03.2012 13:51
Точен анализ на настоящето и точни прогнози за бъдещето!
Поздрави!
цитирай
21. анонимен - норвежката крона е добра инвест...
30.03.2012 22:49
норвежката крона е добра инвестиция
цитирай
22. анонимен - Трябва да махнем валутния борд. ...
12.04.2012 13:53
анонимен написа:
Трябва да махнем валутния борд. защото той ни задушава

Това е мечтата на всяко едно правителство и мафията около него!
обезценка на валутата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venziko
Категория: Бизнес
Прочетен: 380317
Постинги: 101
Коментари: 503
Гласове: 631
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31