Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 12:00 - История на Парите
Автор: venziko Категория: Бизнес   
Прочетен: 4390 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 04.09.2017 20:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Парите сами по себе си са нищо. Те могат да бъдат черупка, метална монета или парче хартия с образа на историческа личност, но стойността, която хората им придават, няма нищо общо с физическата стойност на парите. Парите получават стойност от това, че са средство за размяна, единица която измерва и съхранява стойността. Парите позволяват на хората да търгуват стоки и услуги, да разберат цената на стоките и позволяват да спестяваме за по-големи покупки в бъдещето.

Парите са ценни просто защото всеки знае, че всеки друг ще ги приеме като форма на плащане. Нека да погледнем откъде започва всичко, как се е развило и как се използва днес.

Един свят без пари

Парите, под някаква форма, са част от човешката история от поне 3000 години. Преди това се предполага, че се е използвала системата на бартера.

Бартерът е директна търговия на стоки и услуги. Получаваш каменна брадва ако помогнеш при лова на мамут. Такива съгласия обаче са отнемали време. Трябва да намерите някой, който счита брадвата за честна сделка, имайки предвид, че трябва да се изправи срещу бивни дълги 4 метра и звяр, който не приема спокойно идеята, че ще бъде убит. Ако това не се получи се налага да промените сделката, докато някой се съгласи с условията. Едно от най-големите постижения на парите е увеличената скорост при която бизнеса, независимо дали е убийството на мамут или строителството на монумент, може да оперира.

Постепенно през вековете се развива някакъв вид праисторическа валута, която улеснява търговията на стоки, като например животински кожи, сол и оръжия. Търгуваните стоки служат като средство за размяна, въпреки че стойността на единиците са били договируеми. Тази система на бартера и търговията се разпространява в целия свят и дори днес все още съществува в някои точки на света.

Първите монети в Китай

Някъде около 1100 пр.н.е., китайците преминават от използването на истински оръжия на труда и военни оръжия като средство за размяна към използването на миниатюри, които са копия на същите оръжия и са излети в бронз. С времето малките ками, лопати и вили са били изоставени за сметка на по-удачната кръгла форма, която води до появята на първите монети.  Китай е първата държава, която използва различими монети, първите изсечени монети.

Монети и валути

В 600 г. пр.н.е. кралят на Лидия Алиатес изсича първата официална валута. Монетите били направени от електрум, което е смесица от сребро и злато, която се появява естествено и на нея се печата рисунка, която играе ролята на деноминация. По улиците на Сардис, около 600 г.пр.н.е., един буркан глина може да ви е коствал два бухала и една змия. Валутата на Лидия помогнала на страната да се увеличи двойно, тъй като се увеличила и вътрешната и външната търговия и тя станала една от най-богатите империи в Мала Азия. Интересно е, че когато някой каже „богат като Крез” има предвид последния крал на Лидия, който пуска първата златна монета. За съжаление изсичането на първите монети и развитието на силна икономика не помагат на Лидия да победи мечовете на Персия.

Не просто парче хартия

Точно когато изглеждало, че Лидия взема първенството в развитието на валутите, през 600 г.сл.н.е. китайците преминават от монети към книжна хартия. До времето на посещенията на Марко Поло през 1200 година, императора е разполагал с доста голямо количества пари в различни деноминации. На мястото, където на американска банкнота пише „Вярваме в Бог”, при китайския вариант е пишело „Всички фалшификатори ще бъдат обезглавени”.

Европейците използват монети чак до 1600 година.  Доставките на скъпоценни метали от колониите позволявало на монетните дворове да секат все повече и повече пари. Накрая обаче банките започнали да използват банкноти вместо монети. Тези банкноти е можело да бъдат занесени в банката по всяко време и разменени за лицевата им стойност срещу сребро или злато. Книжните пари е можело да се използват за купуването на стоки и са действали точно както днешната валута, но са били печатани от банките и частни институции, не от правителството, което сега е отговорно за издаването на валута в повечето държави.

Първата книжна валута, използвана от европейските правителства е била емитирана от колониалните правителства в Северна Америка. Тъй като доставките между Европа и колониите й отнемали много време, колониите често имали недостиг на пари, докато икономиката им се разраствала. Вместо да се връщат към бартерната система, колониите използвали писмени документи гарантиращи плащането, които се разменяли точно като валута. Първият път това станало в Канада, която тогава била френска колония. През 1685 година, на войниците били издадени карти за игра деноминирани и подписани от управителя на областта, който им давал правото да ги използват като пари вместо монетите от Франция.

Парите пътуват

Преминаването към книжни пари в Европа увеличило международната търговия. Банките и управляващите класи започнали да купуват валути от различните нации и създали първия валутен пазар. Стабилността на определена монархия или правителство имало значение за стойността на валутата и способността на държавата да търгува на все по-нарастващия световен пазар. Конкуренцията между страните често водела до валутни войни, където съперниците се опитвали да засегнат стойността на валутата на противника като я покачвали, за да направят стоките на врага прекалено скъпи или сваляли, за да намалее покупателната способност на съперника (и съответно възможността да води война) или пък като напълно елиминирали чуждата валута..

Въпреки големия напредък на човечеството, парите все още имат истински и постоянен ефект върху човешкия живот.








 



Тагове:   123,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Пари
15.06.2012 12:12
Човеците робуват на парите.
цитирай
2. venziko - може би
15.06.2012 12:45
Парите са ценни просто защото всеки знае, че всеки друг ще ги приеме като форма на плащане.
цитирай
3. анонимен - Те
15.06.2012 13:31
много хубаво описание на паричната история в живота на човека
цитирай
4. анонимен - Taka e
15.06.2012 16:14
Bez Parite trudno moje da si predstavim dneshnia jivot i zivilisazia
цитирай
5. анонимен - :-)
22.06.2012 07:49
http://video.pbs.org/video/1170821435/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venziko
Категория: История
Прочетен: 530190
Постинги: 106
Коментари: 199
Гласове: 640
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031