Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2008 17:10 - Как да ползваме електронен подпис в търговския регистър
Автор: inet Категория: Бизнес   
Прочетен: 36704 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2008 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На пръв поглед въпроса е съвсем тривиален. Не се оказва такъв обаче вероятно за голяма част от хората, опитали се да подпишат с електронния си подпис подадените чрез сайта на Търговски регистър документи.

Тъй като реших да тествам чисто-новия си електронен подпис на тази страница, направена специално за целта и се натъкнах на проблем, реших да споделя решението тук. Писах, разбира се, и на търговския регистър, с надеждата че може да вземат под внимание забележките ми, но докато не вземат мерки, следващото може да ви помогне да се справите с подписване с електронен подпис на документи в сайта на търговския регистър.

Това е първото препятствие:

image

Дължи се на това, че някакъв елемент от страницата се хоства на адрес различен от защитения с цифров сертификат и SSL. Кликнете  за да преминете успешно нататък.

Второто препятствие:

image

Тук също е необходимо да кликнете и да приемете сертификата, който според машината ви не може да бъде удостоверен чрез доверен източник.

Идва ред на третото и най-трудно препядствие. Най-трудно, защото тук няма изскачащи прозорци или предупредителни съобщения. Просто едно синьо поле с един червен Х.

image

И сега???

Не се предадох толкова лесно и погледнах изхода на дебъгера в Java Console. На първо място се мъдреше издайнически ред с обяснението Unsupported major.minor version 50.0. Иначе казано версията ми на Java е твърде стара или твърде нова, за да тръгне това приложение. Бързо посещение на www.java.com и инсталиране на последната версия решиха и този проблем.

image

Success!

Кликнете веднъж за активиране на приложението и след това действайте с електронния подпис.

Надявам се горното да помогне на повече хора да си пуснат по електронен път документите за търговския регистър. Надявам се също сигналът ми към търговски регистър да им даде част от обяснението защо само 900 от 25000 заявки са подадени електронно.



Тагове:   подпис,   как,   регистър,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. jones - Браво!
21.02.2008 17:31
Много полезни съвети си дал.

Не зная, колко предприемачи в страната ползват електронен подпис - предполагам, че са незначителен процент. Но това е пътят, по който трябва да вървят останалите - и някой трябва да ги просвети! Надявам се, че имаш и други начини да популяризираш съветите си.

Друг е въпросът, че Правителството би могло да РАЗДАВА електронните подписи БЕЗПЛАТНО и да насърчава по този начин хората ползват технологиите по-широко.
цитирай
2. inet - По това
21.02.2008 17:34
което виждам наоколо не са чак толкова малко. Електронния подпис е евтин (70лв. всичко) и се издава за 20-30 мин. дори без предварителна заявка. Спестява вече значителни разходки на счетоводители и прочие и това се оценява веднага от фирмите.

Ще е най-добре съветите ми да остареят за няколко дни, но не ми се вярва от търговския регистър да реагират толкова бързо, ако въобще реагират...

WOW, на главната съм. Nice :-)
цитирай
3. jones - На фона на...
21.02.2008 18:25
... около 250 000 действащи предприятия (без аграрния и финансовия сектори), колко от тях имат електронен подпис? Имаш ли данни? Аз мисля, че са наистина малко.

След като е евтин, защо не си го купуват? Значи просто не се интересуват, даже една част не подозират, че такова нещо съществува. Хубаво би било някой да им натика това нещо под носа, за да го видят хубаво!
цитирай
4. skotie - Не очаквай да има реакция. Преди 2 ...
21.02.2008 21:35
Не очаквай да има реакция. Преди 2 седмици (а може и малко повече) счетоводителката води неравна битка със същата тая жава. На онзи хубавия прозорец с хикса им звъня да пита за напътствия. Някаква ИТ й каза какво трябва да направи и успя да завърши регистрацията.
След като за толкова време, при положение че знаят за проблема, дори не са се потрудили да сложат едно надписче, че сайтът иска най-новата жава, значи им е през ...
цитирай
5. анонимен - хахаха
22.02.2008 10:35
Абе ползват само тея, дето си имат IT специалисти във фирмата :D
цитирай
6. анонимен - анонимен
22.02.2008 11:57
не е така, ние нямаме, малка фирма сме, но ползваме. Спестява ни много разходки.
цитирай
7. анонимен - Не е решение
25.02.2008 10:22
Здравей!
Това е решение на проблема само как да си инсталираш Java. Всъщност успя ли да подпишеш с този софтуер, защото не си постнал скрийншотове?
Истинския проблем с този софтуер е съвсем друг и засега няма решение. Има доста бъгове.
цитирай
8. inet - Здравей анонимен
26.02.2008 15:46
да, успях да подпиша и си получих входящия номер на мейла след това. В момента чакам решение... Подписа ми е от Инфонотари издаден.
цитирай
9. анонимен - Въпрос!
27.02.2008 09:31
Благодарим за информацията! Имам един въпрос: какви са документите, които са нужни за регистрация в Търговския регистър чрез ел. подпис?
Изтеглила съм една бланка А4 - Заявление за обстоятелства, но тъй като не съм счетоводител, а отговорността падна върху мен, те моля за отговор!

Благодаря ти!
e-mail: elistoianova_1106@abv.bg или vector_tr@abv.bg
цитирай
10. анонимен - Нов гаф в Търговския регистър - електронно плащане
10.04.2008 09:27
09.4.2008 г. 12:37:02
Толкова време се загуби за да се свържат с ebg.bg където дори не може да се захрани сметка с банков превод, а се иска само карта (много малко фирми имат карти, повечето са на физически лица). Накрая неизвестно в какъв вид се получава удостоверението (вероятно електронно подписано и вероятно неприемливо например в банка за освобождаване на уставния капитал). Издава ли се и какъв разходен документ (от ТР пък и от платежната система). Има ли и каква е възможността да се поръча удостоверението на хартиен носител с мокър печат и изходящ номер с доставка по пощата? Чака ли се и кога интеграция и с други платежни системи? Много и нерешени въпроси...
Борислав 10.4.2008 г. 09:00:16
Цитирам отговорите от ebg.bg за да няма недоразумения: Здравейте, за момента не могат да се извършват плащания към Търговския регистър, тъй като услугата е в процес на разработка. Очакваме в най-скоро време тя да бъде достъпна за потребителите на eBG.bg. За да извършите банков превод през системата на eBG.bg, трябва да регистрирате дебитна карта с логото на БОРИКА. От менюто "Услуги" изберете "Банков превод" - "Кредитен превод" или "Превод към бюджета". Таксата за превод от дебитна карта към сметка е 1 лв. + таксата на банката оператор. ЕBG.bg се старае да разреши извършването на банкови преводи и чрез карти VISA/VISA Electron/MAstercard, като се очаква услугата да бъде пусната до средата на следващия месец. Моля, ако имате някакви други въпроси, не се колебайте да се обърнете към нас. Екипът на eBG.bg support@eBG.bg Tel: +359 2 971 99 49 Fax: +359 2 971 99 44 www.eBG.bg
Борислав 10.4.2008 г. 09:01:54
След въпроса ми как да захраня сметката си в ebg.bg от банкова сметка Цитирам отговорите от ebg.bg за да няма недоразумения: Здравейте, eBG картата може да бъде заредена единствено през нашата система с дебитна карта с логото на Борика. Вие не можете да захраните сметката си в eBG.bg чрез банков превод. Моля, ако имате някакви други въпроси, не се колебайте да се обърнете към нас. Екипът на eBG.bg support@eBG.bg Tel: +359 2 971 99 49 Fax: +359 2 971 99 44 www.eBG.bg
Борислав 10.4.2008 г. 09:07:47
И накрая моя коментар: Въвеждането на електронно плащане към ТР е изцяло на конкуретна основа, избрана е най-подходящата платежна система, тя позволява масово използване на услугите в ТР, бързо, безпроблемно, удобно на граждани и фирми. Така избрания метод на плащане ще спомогне за бързо увеличаване на популяризирането и завземането на пазарен дял на една платежна система.
цитирай
11. inet - @анонимен
11.04.2008 11:07
Дам, и аз се сблъсках с Ebg.bg, които се опитват да пробият от доста време, ама не достатъчно усърдно, по мои наблюданения. А и познаваемостта им и употребата им клони към нула. Явно обаче имат пари хората и са бутнали където трябва, за да ги изберат.

Не че разбирам защо електронното плащане трябва да става само през един оператор а не се разреши плащане през колкото се може повече известни такива, включително и такива, които позволяват зареждане по банков път (MoneyBookers?).

Фактът, че електронното плащане продължава да не работи 3 месеца след пускането на търговския регистър и че трябваше да ходя на място за един лист хартия няма да го коментирам...
цитирай
12. анонимен - Проблема не е в техниката
08.05.2008 09:38
Усещането ми е че всички подадени пакети документи са едни затворени пликове, които чакат своята обработка (днес се обработва 19 март). За съжаление съдържанието на пакетите не се отразява на бързината на обработване. В тези пакети има повторно изпратени, вече преглеждани, лесни за обработка и сложни такива. Общата опашка за обработка води до неимоверно забавяне. Ако имаше отделни опашки за обработка отделно на различните видове регистрации, откази, молби и т.н. изоставането нямаше да е толкова главоломно.
В момента в България за да регистрираш фирма (дори ЕТ) трябва да чакаш над 40 дена, а ако има дори незначителна грешка в документите (явна фактическа - например буква в името) над 80 дена и тези срокове се увеличават със всеки изминат ден. На гише и през Интернет се приемат средно по 1300 пакета на ден, а от юридическия отдел обработват не повече от 600 пакета. Така всеки работен ден генерира около 600 пакета на опашката - нещата се влошават със всеки изминат ден.
цитирай
13. анонимен - моля кажете след като направиш п...
23.06.2008 18:16
моля кажете след като направиш промени по ел. път необходимо ли е да минаваш през търговския регистър за да оставяш оригиналите на документите при тях.благодаря
цитирай
14. анонимен - anonimen
06.03.2009 17:03
Имам проблем с прикачването на фаили - документи към заявлението А4 за вписване на една фирма в търговския регистър
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029598
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031